Hogyan készülj a szülésedre és az anyaságra?

Nagyon felgyorsult életet élünk. Mindent azonnal akarunk, rapid megoldásokat várunk. Nem tudunk várni, hogy betöltsön egy applikáció, nem tudunk várni a sorban a kasszánál, mindig rohanunk, mindig menni kell. Erős a kényszer. Hogy valaki ebből ki tudjon maradni, ahhoz óriási tudatosságra van szükség, hiszen az egész jelenlegi létünk ezt diktálja.
Amikor kisbabát várunk ez az életvitel szörnyű káros. A kisbabánk a pocakban fogantatásától kezdve érző lény. A lelki élete abban a pillanatban elindul. Minden helyzet, amiben az anya van, hatással van a kicsire is. A magzat és az anya együtt eszik, alszik, tornázik, dohányzik, vesz be gyógyszer és szenved balesetet. Ha például a férjnek dührohama van, mind az anya, mind a magzat szenved.

Akik régen követnek, jól tudják, sokszor beszélek arról, hogy készülj fel a szülésedre.

A kórházban pont ilyen futószalag vár rátok. Felgyorsult, nem kiváró, felszínes, csak testi szempontokat figyelembe vévő. Így szülünk ma, így születünk ma. Sajnos az egészségügy mai helyzete, a szakdolgozó hiány, a leterheltség még tetézi is ezt.
A pici baba a legnagyobb elszenvedője ennek a világnak. Ő bent a pocakban megfogant, és máris hat rá a környezete. Pedig alapvetően ő még jól működik. Mi nem működünk jól. Mi nem állunk meg, ha megfázunk. Bedobunk valami patika szert, és megyünk dolgozni tovább. Mi hagyjuk figyelmen kívül a testünk jelzéseit. A testünk jelzéseire nem figyelünk. Nem ápolunk kapcsolatot önmagunkkal. Így aztán hogyan is tudnánk kapcsolatot ápolni a kismagzatunkkal, hiszen nem tanultuk meg, hogyan kell. A babával való kapcsolódás ma az ultrahang. Pedig lehetne a relaxáció is.

pregnant, mom, pregnancy-2763931.jpg

Egy akár első babáját váró kismamának igencsak nincs könnyű dolga, hiszen onnan, hogy kiderül, kisbabája megfogant, rengeteg információ ömlik rá mindenhonnan. Nem tudja, mi lenne a helyes, melyek azok az információk amivel kell foglalkoznia, mik azok amelyekkel nem. Belép mindenféle baba-mama csoportba. S bár sok hasznos dolgot is megtudhat, az én szemüveggemmel az ilyen csoportok sokszor károsak is lehetnek, mert az anyák nagyon orvosi szemszögből közelítik meg a dolgokat, vagy túl felszínesen, és így osztogatják a tanácsokat az arra tévedt más kismamáknak. Bár magam is azt tanítom, hogy a felkészülésnek egyik nagyon fontos része más anyákkal való beszélgetés, mégis kellő óvatosságra van szükség, amikor a posztokat, kommenteket olvasgatod. Ezt egyébként sok más anya is így látja. Gyakori hogy összevesznek egy-egy poszt alatt.

family, kids, baby-457235.jpg

Természetes szülés

Amennyiben természetes szülésre készülsz, és akkor itt nézzük is meg mi a természetes szülés:
A természetes szülés az nem pusztán az, hogy hüvelyi úton születik meg a kisbaba. Természetes szülés az, ha nem indítják tehát magától indul el a szülés, nincsenek beavatkozások, sürgetés stb…
Ahhoz viszont hogy ebben legyen részed, sokkal mélyebben és szerteágazóan fel kell készülnöd, mint azt a mai tudásod szerint gondolod.
A szülés az testi lelki folyamat. Szóval önmagában nem lehet kiemelni csak a test munkáját. Felszínes lenne.
Ha szánsz néhány hónapot a felkészülésedre úgy, hogy hiteles helyről információkat szerzel – igen ez az ami nagyon nehéz, ami igazi nehézség lehet számodra, hiszen nem szültél még, vagy már igen, de akkor sem ástál mélyebbre, és ez nem feltétlen a te hibád, hiszen még egyszer mondom, nem is tudod, honnan informálódj, hiszen annyi minden ömlik rád- ÉS megismered ezeket a testi és lelki folymatokat, akkor egyrészt egészen másképp fogsz tekinteni a szülésre mint olyan, kapcsolatot tudsz építeni a babáddal. Képes leszel döntéseket hozni a szüléseddel kapcsolatban. Megismered a másik oldalt. Azt a tábort, akik arról áradoznak, hogy a szülés igenis jó és szép és nem kell félni, és nem a fájdalmon van a fő fókusz.

Az én tanácsaim erre a felkészülésre a következők

Mindenképpen mozogj valamit. Kismamajóga oktató vagyok, nagyon ajánlom a kismamajógát, mert azon túl, hogy átmozgat, csökkenti a hát-derék és akár a szeméremcsonti fájdalmakat, megtanít magdara és befelé figyelni. Megtanít a jelenben maradni. Lágy, nőies mozdulatai pedig előhívják belőled a teremtő nőt, az életet adót. Ezt a műfajt úgy gyakorolni, hogy „hmmm na lássuk annyit beszélnek róla” , és gyorsan letudod, nem elég. 🙂

Figyeld az instrukciókat, csináld és próbáld érezni, mi is a feladat. Az én ajánlásom a legalább heti két alkalom. Végezheted akár minden nap is, sőt, amikor a szülésed a látencia szakban van, akkor is, segít kitisztítani az elmét, erőt ad, és felkészít a következő órákra. Ha van kedved persze jó az intenzívebb, izzadós mozgás is, azt már rád bízom, mennyit tudsz vállalni, hogy vagy. 🙂 De a kismamajógára mint életmódrendszerre tekints. Sokat dolgozik a csípővel, csípő körüli területtel, légzőgyakorlatokat tanulsz, melyek a vajúdás alatt segítenek akár a fájdalomcsillapításban, akár abban, hogy le tudj nyugodni egy egy szituációban.

A kismamajóga így tehát egy alternatív szülésfelkészítő módszer, segítségével valóban hangolódni tudsz a szülésre.
A gátizmok edzése nagyon fontos nem csak a gátvédelem szempontjából, hanem abból is, hogy elkerüld a vizelet, szél vagy székletvisszatartási problémákat, amelyek nem csak akkor lephetnek meg, ha hüvelyi úton szültél, hanem akkor is, ha császármetszéssel, hiszen a várandósság alatt ki van téve az extra terhelésnek ez a terület.

Szülésfelkészítő

Mindenképpen vegyél részt szülésfelkészítőn, én a független dúla/bába szülésfelkészítőjét ajánlom. Miért? Mert ott kapod meg azt a pluszt, amiről eddig beszéltem. Nem a felszínest, nem az orvosit, hanem maga a szülés lelki folyamatait, hogy mi az ami gátol, mi az ami előre visz. Nem csak azt, hogy orvosilag mikor minek kell megtörténnie, hanem hogy a testedben lelkedben mi történik. Ott kapod meg azt a plusz hitet, hogy képes vagy szülni mindenféle beavatkozás nélkül is, alapvetően jól működsz. Igen, tudom, szoktam megkapni én is azt, hogy dehát ott annyi minden történhet, és hogy minek felkészülni, ablakon kidobott energia lesz.

Egyrészt egyet kell értenem, hogy igen, tényleg bármi történhet, de akkor ott a kórházi háttér és segítenek. Másrészt nagyon nem értek egyet, mert sokszor pont a felkészületlenség vezet rendkívüli eseményhez. Illetve nem feltétlenül fog történni valami, rendkívüli, és akkor meg ott vagy abban a helyzetben, hogy sokkal többmindet is tehettél, megélhettél volna, ha előtte felkészülsz. Nem szabad úgy állni a szüléshez alapból, hogy baj lesz. Az csak mint lehetőség legyen előtted, ne pedig feltétlenül. A szülés szakaszaival ha tisztában vagy, és hogy az egyes szakaszokban mi vár rád, mivel tudod könnyíteni a vajúdást, akkor nem fogsz félni, mert ura leszel a helyzetnek.

Amikor a párod is veled készül, akkor nem azt fogja látni és megélni, hogy a kedvese szenved és ő tehetetlen. Két szerettéért kell aggódnia a feleségéért és a gyermekéért. Az apukákra nagy teher hárul, amikor párjukat kísérik a szülésre. Ha az apa tudja mi történik vajúdás alatt a párjával, és megtanulja, hogyan tud segíteni, egyáltalán nem félelemmel telve éli meg azt.

Magam is, mint független dúla tevékenykedem.

 

A szoptatásra felkészülni sem könnyű. Biztos, hogy sok sok információt találsz erről is, és persze a sok infó vége az, hogy mégsem tudod egészen pontosan mit is kellene tenned, hogyan szoptass majd. Igen, tudom, a főpróba majd akkor jön el, amikor a baba megszületik, de addig is tanuld meg a csecsemő igényeit, az, hogy miért kell küzdeni az anyatejes táplálásért, hogy mik a buktatói a szoptatásnak, hogy hogyan és hányszor szoptass. Az esetek döntő többségében már édesanyád vagy anyósod tanácsai sem lesznek megfelelőek.


Fontos, hogy a kisbabád sírással jelez, ha mondani szeretne valamit. Tehát a sírni hagyás rendkívül káros. Meg kell találnod mi az oka annak hogy sír. Amikor azt tanácsolják neked, hogy nehogy megszoptasd, vagy ne vedd fel, mert felkapatod, azzal a baba beléd és a világba vetett bizalmát, hitét ingatod meg. A szoptatás felkészületlenül, ha csupán a véletlenre bízod, ha csupán arra vársz, hogy majd a kórházban megmutatják, az esélyed 50-50%. Vagy sikerül majd, vagy nem. Az, hogy jól mellre tudod helyezni már fél siker. De ott van még egy csomó dolog, amit tudnod kell a szoptatásról, persze csak akkor, ha a hosszú távú célod az, hogy sokáig akarsz szoptatni.

Kísérő az úton

Ha választasz magad mellé egy kísérőt, minden kérdésedet lesz aki megválaszol. Nem kell egyedül megoldanod, nem kell egyedül kitalálnod. Aki tartja a teret, amíg te beszélsz, sírsz és megvárja, míg a gondolataid szövevényes hálójából megtalálod a kiutat, megtalálod a válaszokat. A biztonságos tér, ahol gátak nélkül elmondhatod mi van benned, ahol megértő fülekre találsz. Közben ha kell mind szakmailag, ha kell mint anyatárs , ha kell mint barát figyellek és megvárlak, míg a lelked utolér. Erre a kísérésre szokták ügyfeleim azt mondani, hogy megfizethetetlen.

Ez az én szupererőm.

Babamasszázs

A babamasszázs bár nem kötelező, de ajánlott azért, hogy segítségével átlendüljetek egy-egy nehezebb időszakon, a hasfájáson, hogy minőségi időt tudj a kisbabáddal tölteni. Az érintés nyelvén kapcsolódhattok egymással.

Számos jótékony hatása van, lássuk ezeket a teljesség igénye nélkül:


A babamasszázs egy csodálatos módszer, melynek segítségével kisbabád egészségesebbé, érzelmileg és fizikailag is kiegyensúlyozottabbá válik. Számtalan kedvező élettani hatása mellett segíti a szülő-gyermek kötődés kialakulását és megkönnyíti az egymásra hangolódást, megnyugtatja a kisbabát, azt közvetíti felé, hogy úgy szerethető, ahogy van. A mamának magabiztosságot ad és hozzájárul a családi harmónia megteremtéséhez. A baba pedig békés, boldog kisbaba lesz, aki bizalommal tekint az őt körülvevő világra.

Miben segít a babamasszázs?

 • megszünteti a pocakfájást, székrekedést, puki problémákat
 • stresszoldó hatása miatt a babák sokkal nyugodtabbak lesznek, kevesebbet sírnak
 • megkönnyíti az esti altatást, illetve mélyebb alvást biztosít, ami hatalmas ajándék az egész családnak
 • az érintés segít az egymásra hangolódásban, így jobban megértjük a baba jelzéseit
 • növeli a baba érzelmi biztonságát
 • segíti a baba mozgásfejlődését, növeli az ízületek rugalmasságát
 • segíti a baba idegrendszeri fejlődést
 • ellenállóbbá teszi az immunrendszert a betegségekkel szemben
 • javul a baba vérkeringése és izomtónusa – ez különösen fontos újszülötteknél és császáros babáknál
 • nő a test oxigénellátottsága, ami segíti az emésztést és az izmok ellazulását
 • az olaj táplálja a baba bőrét, és elmúlik a bőr szárazsága, érzékenysége
 • a masszírozott babák szellemileg és fizikailag is fejlettebbek és önállóbbak mint akiket ritkábban érintenek

Mennyi idős kortól ajánlott?

A babamasszázs már a köldökcsonk leesésétől elkezdhető, a legideálisabb a 2-3 hónapos életkor, mert a mama is kipihente magát, és a baba sem olyan törékeny már, mint újszülöttként. Pocakfájós első hónapokban hathatós segítség, illetve császáros babáknak kifejezetten ajánlott. Egészen egy éves korig ajánlott a kezdés, ha már mászik a baba, akkor picit bonyolultabb.

Láthatod tehát, hogy mennyi mindenre érdemes odafigyelni, felkészülni még várandósan. Ha ezeknek az információknak a birtokában vagy, sokkal könnyebben veszed az akadályokat. Kevesebb lesz a könny és kevesebb lesz a fájdalom. Összességében egy sokkal magabiztosabb anya leszel.

Programjaim mindezekre egyben nyújt megoldást. Minden tudásom benne van, minden tudásom rendelkezésedre áll, amikor együtt dolgozunk.

Irháziné Szántai Judit dúla, szoptatási segítő, jógaoktató, a tudatos várandósok szárnysegéde

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top