Szülés utáni nehézségek

Amíg várandósak vagyunk, nehezen tudunk a szülésen túl bármi másra gondolni. Legtöbben valamennyire félünk a szüléstől, vagy legalább is kitölti annyira a gondolatainkat, hogy a szoptatásra például még nem tudunk fókuszálni. Pedig ahogy megszületett a baba, ez lesz a fő feladatunk.
 
Egy átlagos nap otthon az újszülöttel teljesen más, mint ahogy most elképzeled.
 
Ismerősöktől – főleg, akik viszonylag régebben szültek- azt halljuk, neki jó babája volt, hogy csak aludt és evett. Az is tény, hogy még mindig nem gyakori, hogy az anyák őszintén beszélnének a szülés utáni időszakról, az pedig sokat segítene a többi anyának.
 
Nos, ha tapasztalatlan anyukaként minden szoptatásra evésként tekintesz, akkor máris könnyen egy negatív spirálba keveredhetsz.
 
Az újszülött babák 24 óra alatt legalább 20 órát szeretnének mellen lenni. Akkor ennyit esznek?- merül fel jogosan a kérdés. Nem. Nem esznek, szopnak. A szoptatás több mint etetés. A baba az anya közelében, mellen nyugszik meg, fájdalmat csillapít stb…
 
Így aztán nem ritka, hogy az első időszakban a szoptatás órákig tart. Ezalatt te nem jutsz ki a wc-re, vagy enni-inni. Valószínűleg te úgy látod szalad az egész lakás, és nagyon szeretnél rendet rakni. Gyakran kell mellszívót is használni, hogy a tejszaporítás optimális legyen, főleg, ha gyenge a babád, és hiába a gyakori szoptatás, nem sikerül elegendő tejet magához venni. Tejbelövelléskor lehet, hogy meg kell küzdeni a fájdalmas túltelítődéssel, vagy gyakori kezdeti probléma a sebes mellbimbó is.
 
Emlékszem, nekem szerencsém volt, itthon maradt szabadságon két hetet a férjem, a szüleim 4 hétig elláttak étellel, volt aki bevásárolt, volt aki porszívózott vagy felmosott. Volt, aki bepakolt a mosógépbe, vagy épp kipakolt. Az én kisebbik gyermekem az a „tankönyv szerinti” 0-24 ben szopni akart. Hamar rájöttem, akkor a legjobb nekem is, ha egyszerűen befekszem az ágyba, vagy a nappali kanapéjára és azt teszem, amit kér tőlem. Míg az első szülésem után egy hét után erőre kaptam, a második után 4 hét telt el, mire először kitettem a lábamat az ajtón, akkor is csak kivittem a szemetet.
 
Eleinte talán sikerül „apaszabit” kivennie a párodnak, és addig könnyebb, vagy át tud jönni az anyósod, vagy az anyukád, testvéred, barátnőd segíteni. Arra bíztatlak, szervezd meg, beszéljétek át, ki tud, mikor és miben jönni segíteni a gyermekágyas időszakban nektek.
 
Nem ritka a sírósság, minden különösebb ok nélkül. Van, hogy önvád is társul hozzá: mit bőgök itt, hiszen mindenem megvan, egészségesek vagyunk stb…ezt okozhatják teljesen természetes módon a hormonok, a bizonytalanság, hogy jól csinálom-e vajon a szoptatást (például) vagy akár egy nem jól sikerült szülésélmény is. Fontos, hogy tudj róla, ez a sírósság mindenkit érint valamilyen formában. Ha gátsebed van, az is akadályoz és panaszt okoz, ha császármetszéssel szültél, akkor a császársebed is lehet érzékeny.
 
A melledből folyik a tej, a hüvelyeből a lochia a szemedből a könny. 🙂 És megeshet hogy azt mondod, mit én az első szülésem után: a szülés az semmi volt ehhez képest!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top