A legkárrosabb tanácsok, amiket szoptatás alatt kapsz

Amikor megszületik a kisbabánk, és végre hazamehetünk a kórházból gyakran szembesülünk azzal, hogy míg a kórházban egész jól ment minden beleértve a szoptatást is, itthon már elromlott. Nem úgy telnek a napjaink mint bent, egyedül kell megoldanunk a problémákat, nincs ott a szakszemélyzet, hogy kérdezhessünk.
 
Legnagyobb kihívás a szoptatás, amely a babagondozás alapja, sok elavult tanács kering még ma is, amelyekkel igencsak el lehet bizonytalanítani az anyát abban, hogy jól csinálja-e.
Néhány tipikus, de káros tanácsról írok, mely a szoptatás elején, a kórházi napok után otthon az újszülöttel gyakran elhangzik, de már nem állja meg a helyét.
 
Nézzük is elsőként az időre szoptatást, vagyis azt a régi – sajnos még ma is keringő tanácsot – hogy a babát három óránként kell szoptatni, etetni. De ez miért káros, hiszen annak idején minket is így etettek? Régen valóban ez volt a tanács. Az orvos a családban című könyvben (az enyém épp 1984-es kiadás) még az áll, hogy az első szoptatás a szülést követő 12 legkésőbb 24 óra múlva kísérelhető meg. Kezdetben három óránként, naponta hatszor helyezzük mellre a csecsemőt. És itt hoz is egy példát erre: 6, 9, 12, 15, 18 és 21 órakor. (Nem tudom 21 és reggel hat között mit tettek a szülők a bömbölő babával?- szerk.) Így tovább a könyvben: Ha a kiszopott tejmennyiség elegendő a normális gyarapodáshoz és az újszülött súlya 4000gr fölött van, fokozatosan át lehet térni a napi ötszöri szoptatásra. Lényeges hogy szabályos időközönként szoptassunk. (….) A napi anyatej mennyiséget az egyes szopásokra arányosan elosztva szopja lehetőleg. Eddig a részlet.
 
Anyukám elmondása szerint két etetés között teával itattak minket. Ez lehetett köménymagos vagy kamilla tea. Cumink is volt.
A szoptatások alkalmanként 20 percnél ne tartsanak tovább és szigorúan csak egy mellből. Ha maradt tej a mellben azt fejjük le.
Ezeket a tanácsokat kaptam én is az első gyermekemmel. Elárulom nektek NEM MŰKÖDIK! Tápszeres lett a kisbabám.
 
Ha a babát 20 perc után anélkül választod le, hogy neki még nem állt szándékában befejezni a szopást, nagy valószínűséggel sírni kezd, így arra gondolunk, nem volt elég a tej, ha sikerül fejni, akkor még azt is mondjuk, lusta a babám, nem akar szopni. Ha nem sikerül fejni, akkor meg azt, hogy nincs elég tejem. A kifejt tejet legtöbbször odaadjuk cumisüvegből, ha még mindig sír, esetleg tápszert, vagy kap egy nyugtatócumit.
 
Mi lenne ha, ezek helyett a következőt tennénk:
 
  •  hagyjuk a kisbabát addig szopni, ameddig szeretne
Tudtad, hogy a babák egy szoptatás alkalmával akár 50-70 percet is eltöltenek a mellen, a vákumot nem megszakítva, de a szívás-nyelésben szüneteket tartva? Tudtad, hogy ezzel elég ingert kap a melled, hogy megfelelő mennyiségű tej termelődjön? Ha igénye szerint engedjük szopizni, és ő úgy dönt, hogy elég, akkor elégedetten elengedi a mellet?
 
  • ne fejjük ki szoptatás után a tejet
Ha a fentebb írtak szerint szoptatjuk a babát, akkor nem kell fejni. Mikor újra jelez, hogy mellre szeretne kerülni, akkor megint megszoptatjuk.
Fejni akkor kell, ha az újszülött gyenge, beteg, el van választva az édesanyjától. Egyébként egy egészéges újszülöttet igénye szerint szoptatjuk, vagyis minden jelzésére mellre tesszük, és nem nézzük az órát!
A cumi megzavarja a természetes szopási technikáját a babának (cumizavar), amely az anyatej fokozatos csökkenéséhez, és ezáltal korai elválasztódáshoz vezethet!
 
 
A legjobb, ha még várandósan felkészülsz a szoptatásra. Amikor a kórházból hazatérve pedig úgy érzed, nehézségeid vannak, azonnal kérj segítséget!
 
 
 
 
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top